Thursday, May 26, 2011

Radio televizija Kragujevac - štrajk upozorenja


Članovi sindikata „Nezavisnost“ JP Radio televizije Kragujevac održali su danas najavljeni jednočasovni štrajk upozorenja u prostorijama televizije.


Povod za to su, kako je objašnjeno, nagomilani problemi na različitim nivoima.

Prema navodima sindikalaca, zastarelost opreme i sve lošiji uslovi rada samo su neka od pitanja koja treba rešiti u što skorijem roku, kako poslovanje ove medijske kuće ne bi bilo dovedeno u pitanje. Međutim, povod za izražavanje nezadovoljstva štrajkom i osnovni zahtevi Sindikata su, najpre, povećanje malih zarada, njihova redovna isplata, kao i isplata zaostalih dugovanja po pitanju prevoza, jubilarnih nagrada i rada tokom praznika, odnosno poštovanje Kolektivnog ugovora.

- Štrajk kao mera nije u interesu nikome, kaže predsednik Sindikata RTK, Goran Antonijević, ali s obzirom na to da je, i pored brojnih zahteva zaposlenih da se povedu razgovori na temu budućnosti RTK kao kuće, poslovodstvo odbijalo bilo kakav dijalog, ostaje kao jedini način da se zaštite prava radnika i integritet firme u kojoj rade.

Ukoliko u zakonskom roku  ni sada ne dođe do početka razgovora zaposleni će biti prinuđeni i na radikalizaciju mera, upozorava Antonijević.

Sindikat RTK naišao je i na podršku organizacije Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, čiji je poverenik Dejan Đukanović danas rekao da su sindikalno organizovanje i stupanje u štrajk, prava svakog radnika predviđena međunarodnim konvencijama, i da niko ne sme biti ni na koji način sankcionisan zbog sindikalnih aktivnosti.


Nagrađivani snimatelj - portir



Zaposleni u RTK, članovi „Nezavisnosti“, međutim, ističu da su mobing i „šikaniranje“, takođe, veliki problem. Taj problem već duže postoji, a nedavno je, kako kažu, kulminirao preimenovanjem rešenja snimatelja Srećka Divića, samo zato što je član štrajkačkog odbora - u portira.

Srećko Divić u medijima radi kao snimatelj od ranih devedesetih, a na RTK od 1996. godine. Na njegov rad, kako su nam rekli, do sada niko nikada nije imao primedbi. Činjenice govore da je dobitnik nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja za postignute profesionalne rezultate, uključujuči nagradu za najboljeg snimatelja godine na RTK 2008. godine. Takođe je, kao snimatelj, učestvovao u izradi filma “Sedam u sedam”, koji je ove godine nagrađen najvećim gradskim priznanjem - Đurđevdanskom nagradom.

Pored velikih emotivnih problema sa kojima se suočava, Diviću se promenom rešenja i plata umanjuje za trećinu, čime je, kako sam kaže, ugrožena i egzistencija njegove porodice.

Druga strana medalje

- Sporan momenat u njegovom slučaju predstavlja neodgovarajuća školska sprema, a ne njegove sindikalne aktivnosti, a tako je i navedeno u obrazloženju rešenja, kaže direktorka RTK Jovanka Marović.

Prema njenim rečima, Kolektivni ugovor koji je potpisan u aprilu 2011, a čiji su potpisnici predstavnici oba sindikata zastupljena u RTK, kao i poslodavci, predviđa reorganizaciju preduzeća i definisanje minimalne školske spreme za svakog zaposlenog. Divić ima završen treći stepen i to mu omogućuje rad samo na portirskom mestu, tvrdi Marovićeva.

Sa kvalitetom njegovog rada van televizije i nagradama koje je dobijao, Jovanka Marović kaže da nije upoznata i da je za to samo čula, ali ne i videla. Ona je, u ovom slučaju, postupila zakonski, a taj postupak je u interesu cele kuće.

- Prilikom pregovaranja o utvrđivanju cene rada, upravo su sindikati insistirali na tome da je neophodno da snimatelj ima minimum IV stepen obrazovanja. Njegove sindikalne aktivnosti nisu problem i on može i dalje da ih obavlja po želji, ali sa novog radnog mesta, kaže direktorka RTK.

Sa druge strane, iako ona tvrdi da priča o školskoj spremi nije zatvorena i da su svi kojima je nedostajala imali priliku da se doškoluju, Divić kaže da se nijednog trenutka nije pomenulo da to može da bude problem, niti se nudilo bilo kakvo dodatno obrazovanje. On dodaje i da nije jedini na televiziji koji radi kao snimatelj sa trećim stepenom obrazovanja, ali da jeste jedini koji je premešten na mesto portira.

U Radio televiziji Kragujevac, inače, postoje dva sindikata, Nezavisnost i Samostalni, a jedna trećina zaposlenih nije sindikalno organizovana. Nosioci i organizatori štrajka upozorenja, članovi „Nezavisnosti“ tvrde da imaju podršku većine zaposlenih, bez obzira u kom su i da li su uopšte u sindikatu, dok direktorka kaže da je zvaničan dopis dobila samo od njih, i da ostali, a to je nešto manje od polovine radnika, uopšte nisu uključeni u štrajk.

Prema njenim rečima štrajka nema, niti ima potrebe da ga bude, pošto se svako slovo Kolektivnog ugovora poštuje, a za četiri godine, od kada je ona na čelu RTK, plata je zakasnila samo dva puta i to po dva dana.

U današnjem razgovoru sa direktorkom Marović, ispostavilo se da u ovoj medijskoj kući, koja se deklariše kao regionalni javni servis, planiraju i da u što skorijem roku, na svakom radnom mestu imaju zaposlenog sa odgovarajućim obrazovanjem.

- Kragujevac sada ima Filum i mlade i obrazovane kadrove i nema potrebe, a ni svrhe da, recimo, glodači alata rade kao dizajneri ili snimatelji, kaže ona.

Kako će se, pored ostalih, rešiti pitanje dugogodišnjih radnika ove kuće koji su znanje sticali praksom i neformalnim obrazovanjem, najpre zbog činjenice da nisu ni postojale odgovorajuće škole za medije, ostaje da vidimo. Marovićeva je odlučna u tvrdnji da je sve po zakonu, iako sindikalci tvrde da mnogo toga nije.

No comments: