Thursday, June 2, 2011

O motivima i namerama



Uobičajeno jutarnje prelistavanje novina na netu, navodi me na tekstove o Kragujevcu. Nek izvini i Srbija i svet, lokal-patriotizam na prvom mestu. :-))




Elem, preskočim oružare - već znam, preskočim sport - nisam neki navijač (osim kad su Wild boars u pitanju:)), preskočim sve tako to, pročitam ponešto i onda se pojavi naslov:

"Turisti zaboravili Kragujevac", B92.

Namerno ne linkujem, da "onoj tamo" ne skoči broj pregleda, pa da misli da je veliki posao napravila.
Kliknem.

Da se razumemo, priča se ovih dana o tom kragujevačkom turizmu malo više nego inače, pošto smo dobili neke republičke pare za postavljanje onog što svi veći gradovi odavno imaju - turističke signalizacije.

Vaskrs u Eko parku
Znajući da se radi o jednoj jako lepoj stvari, koja će sigurno da donese dugoročne rezultate, a da ne pominjemo koliko će da ulepša ovaj grad, slutim namere autora teksta da postavi baš takav naslov, ali nikako ne uspevam da naslutim motive.



Mislim, ako treba podići čitanost i slične medijske gluposti, nije baš primereno koristiti nešto gde zapravo i nema hronike u te "hronične" svrhe, zar ne?


Ali, ne lezi vraže, nije bilo dovoljno nasloviti tekst tako glupo, biću slobodna da kažem, već je ta glupost morala dodatno da se pojasni i u podnaslovu, koji kaže da Kragujevac "očajno" pokušava da privuče te neke turiste, koji su ga, jelte, zaboravili, pa tako, kao "glavno oružje" koristi turističke putokaze. Pa se još i čudi kako to da ti, po njoj, beskorisni "znakovi pored puta" koštaju 5,5 miliona.

Čitajući dalje, čak i u ovom tekstu, a naročito u drugim medijima, svako normalan kapira, da iza istinite priče o signalizaciji stoji jedna divna žena, koja samo pokušava, a vrlo i uspeva, da svoj posao radi kako treba, dok to nekome, izgleda, smeta. Lako je uvideti i da u Kragujevcu zaista ima šta da se vidi, naročito kad dođete sa strane. Nama koji smo ovde oduvek možda i nije to toliko zanimljivo, ali ko malo razmisli, složiće se sa mnom. Uostalom, da li cifra od 97 lokacija koje treba da budu obeležene govori da ničega nema, ili upravo suprotno od toga?

Jezero Šumarice










A, što se para tiče? I tu postoji logičan red.

Ako Vlada nameni sredstva za projekte u turizmu, ona će ih tamo i dati. Pa zašto da  ih večito uzima neko drugi, a ne Kragujevac? Treba li napomenuti da su to i prve pare ikad dobijene iz republičke kase za tako nešto, a u tu istu kasu se trpa i iz ove unutrašnjosti, kao i iz neke druge.

Istina je, Kragujevac jeste u govnima do guše, ali nije ovo, ipak, septička jama iz koje će komunalci, za par stotina dinara, crevom da izvade sadržaj, pa da opet ima mesta da se sere i puni ta jama. Ove dve stvari nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

I cela ta priča u naslovu i podnaslovu mi liči na zavist siromaha koji gleda kako bogataš plaća račune, recimo, u kafani, i misli se koliko bi njemu taj novac značio. Al opet, onaj što je bogat, namerio je da ih potroši baš tu i nigde drugo, a, uostalom, to je i njegovo pravo - verovatno je negde nešto i radio, a mora i da jede i da pije. A siromah mu, ipak, zavidi, što nije baš neka lepa osobina.


Sledeća stavka bila je pročitati komentare. Zamislite, tekst o turističkoj signalizaciji u nekom tamo Kragujevcu ima dvocifren broj komentara.  Iskustveno znam da nešto nije u redu.

Tu mi lakne, priznajem. Nekolicina je komentarisala, ali je mnogo više njih "lupalo" po plusevima, jer svi do jednog se čude i pitaju isto što i ja
- A zašto tako?


Ima, doduše, i onih koji su glasno primetili da autoru teksta treba neki dodatni čas pravopisa, al nećemo da cepidlačimo. Reći ćemo, puni razmevanja, da može da se desi svakom..

1 comment:

zvezdan said...

takav tekst mogu da napisu samo oni koji nisu putovali