Tuesday, October 2, 2012

Nevolje RTS-a


U nastavku redovnog naslova teksta (Sumnjivi bazeni), koji je objavljen na sajtu RTS-a pisalo je „NE PUŠTATI“. To je izazvalo različite reakcije. O čemu je zapravo reč?


Greške se, naravno dešavaju, pa ni ova možda ne bi bila sporna da se ne radi o hapšenju u Direkciji za urbanizam u Kragujevcu i aferi oko projektovanja zatvorenog bazena. To je pokrenulo lavinu komentara na portalima i svim društvenim mrežama i iznelo na videlo brojne spekulacije ko je s kim u vezi, ali i otvorilo pitanje da li je ova „greška“ na sajtu namerna ili slučajna.

Dok je link još bio aktivan, pozvali smo Ljubišu Obradovića, urednika RTS-ovog sajta, u želji da saznamo o čemu se zapravo radi.

On, međutim, nije bio raspoložen da našoj redakciji da kontakt mejl na koji bismo mogli da mu prosledimo link za vest „Sumnjivi bazeni NE PUŠTATI“, te nam nije ni verovao da govorimo istinu.

Uporno negirajući da to o čemu pitamo uopšte postoji i da se vidi na sajtu, samo je nagovestio da, čak i ako postoji, jedino je moguće da je u pitanju neki „bag“. Dalje je objasnio da se nekada vesti zaista čuvaju neobjavljene, dok se ne provere, ali uz tvrdnju da ovde o tome nije reč.

Istina, kada se uđe u kategoriju pod kojom je objavljen „sumnjivi“ tekst, a to je „Srbija danas“, vest pod navedenim naslovom ne postoji. Može da se nađe, a to tvrdi i Obradović, samo jedna i to u kategoriji „Hronika“, pod naslovom „Privođenje zbog korupcije u Kragujevcu“.


Na kraju je nekako razjašnjeno da je zaista došlo do greške u administriranju sajta, zato što su pripremljene dve vesti za dve različite kategorije s tim da je jedna nosila oznaku „ne puštati“ dok se ne definiše u koju rubriku će ići.

To, međutim, nije sve.

S obzirom da su sporna privođenja rezultat saradnje kragujevačke vlasti sa čelnicima Direkcije za urbanizam, a da je nakon pojavljivanja ovakve vesti na RTS-u, Obradović doveden u vezu sa strankom G17, koja je deo vladajuće većine na lokalu, prirodno je i profesionalno bilo pitati ga za komentar.

Bez obzira što opet konačan rezultat kazuje da on nije član pomenute stranke, već se u tu vezu dovodi zbog članstva njegove supruge, Obradović se, ipak, na sam pomen članstva u stranci „obrušio“ na nas negirajući sve i spustio slušalicu rečima „Aj, zdravo!“.

Tako, uz tehničku grešku koja može svakom da se desi i veoma lako da se objasni, ostaje slika da je jedan urednik tako važnog informativnog portala pokazao „zavidan“ nivo komuniciranja s kolegama.
U međuvremenu, vest o hapšenju je preplavila sve medije, pa ovaj „screenshoot“ ostaje kao „dokaz“ samo onima koji i dalje (ne) veruju nacionalnom servisu.

No comments: