Thursday, May 17, 2012

U čast 17. maja


Juče, danas, sutra.. Skoro da je svejedno u koji ćemo deo istorije da zavirimo, uvek se naiđe na isto – čovek, iako zvanično jedino svesno biće na planeti, teško se suočava s različitošću bilo koje vrste.
Seksualna orijentacija posebno je pogodno polje za razvoj ljudskih strahova. Ljudi se boje da vole, boje se da žele, a naročito se plaše da idu za svojim željama. Još ako im te želje iskaču iz stereotipa i „moralnih“ vrednosti koje nam se serviraju od rođenja, borba za opstankom postaje sve teža i zapravo se pretvara u borbu za međuuništenjem, sistematskim i izvesnim.

 foto: Deja_Vu
Danas je 17. maj, svetski Dan borbe protiv homofobije. Na današnji dan 1990. godine „homoseksualnost“ je skinuta sa liste „bolesti“ Svetske zdravstvene organizacije gde je boravila mnogo duže nego što joj je tamo bilo mesto, zahvaljujući protivljenju čak i učenih ljudi.

Borba duga najmanje 22 godine zapravo tek je počela, a koliko će da traje i da li uopšte ima kraj, ostaje da vidimo. Onima koji su dovoljno zreli da shvate suštinski smisao pojma tolerancija, čestitam ovaj Dan, a ostalima želim lep i ugodan život sa svojim strahovima i frustracijama, naročito seksualnim. Nije to lako, treba razumeti.

3 comments:

Anonymous said...

Jeste skinuta sa liste bolesti Svetske zdravstvene organizacije, ali je Srpsko lekarsko drustvo taj stav usvojilo tek pre 4 godine. Ako je lekarima trebalo skoro 20 godina da prihvate da homosekusalizam nije bolest, kako to ocekivati od drugih?

Anonymous said...

*homoseksualizam, pardon :)

LjupkaS said...

Bitna napomena: To su srpski lekari! Ovde sve kasni najmanje po 20 godina..