Friday, June 15, 2012

Prvo veče "Arsenal festa“ odličan početak


Sjajna atmosfera, muzika za sve generacije i potpuno oduševljenje „glavnom zvezdom“ večeri, irskim Terapijem, obeležili su početak drugog „Arsenal festa“ u Kragujevcu.

Oko 4.000 ljudi prve večeri u Kneževom arsenalu Foto: S. Radovanović


Prvi su na binu izašli domaćini, kragujevački pank bend L.U.R (Ludak u razvoju), koji već odavno imaju svoju vernu publiku. Odličnih sat vremena učinili su da se sve brojniji posetioci festivala dobro pripreme za poslasticu pod imenom „Ajsbrn“ (Eyesburn) koja je bila "na meniju" odmah nakon kratke pauze.


Foto: S. Radovanović


Slikovit nastup i svirka, bogatstvo instrumenata i repertoara, uspešno podsećanje na neke stare hitove, stvorili su pravu atmosferu za jedan od najvećih rok sastava sa prostora bivše Jugoslavije – Psihomodo pop.

Davor Gobac kaže da izgleda isto kao pre 20 godina, kada su poslednji put svirali u Kragujevcu, a to je potkrepio šaljivom rečenicom da „članovi ovog malog kulturno umjetničkog sastava spavaju u formalinu navečer“.

Pravo iz formalina - Davor Gobac Foto: S. Radovanović

Ništa nije nedostajalo, vesela publika s one strane ograde, još veseliji bend na bini, od „Volim samo sebe“, preko „Fride“ i drugih dobro poznatih stvari pružili su „ugođaj“ kakav se i očekivao.


- Poslednji put smo bili u Kragujevcu pre oko 20 godina kada smo izdali album i tada smo svirali na nekom školskom igralištu, čini mi se. Atmosfera je tada bila sjajna, a ni ova večeras nije loša. Doći ćemo opet čim nas pozovete – rekao je na konferenciji za medije pevač Psihomodo popa.


Posle gostiju iz Hrvatske usledio je, za mnoge „najznačajniji“ događaj prve večeri „Arsenal festa“ - severnoirski bend „Terapi“ (Therapy?).

Andy Cairns (Therapy?) Foto: S. Radovanović

Dugokosi dečaci su se konačno probili u prve redove i krenulo je prašenje dostojno pank-metal benda.

- Drago nam je što drugi put dolazimo u Srbiju, a prvi put kod vas ovde - poručio je gitarista i pevač Endi Kerns (Andy Cairns) na samom početku. Onda je usledilo jednočasovno i žestoko „demonstriranje sile“, kako su neki mediji opisali nastup „Terapija“.

Kompletan utisak začinili su česti gosti Kragujevca – „Blok aut“ (Block out). Oni su se najpre zahvalili najvećim fanovima, koji su ostali do dva sata iza ponoći da bi ih slušali.
 

Prvo veče „Arsenal festa“ posetilo je, prema procenama oko 4.000 ljudi, a nastupilo je ukupno 10 bendova. Paralelno sa glavnom, tzv. velikom binom, priliku da se pokažu imali su i mladi bendovi na maloj, „Garden“ bini, odnosno mestu Kragujevčanima poznatom kao Zastavina bašta.

Gosti, a i „domaći“ su zadovoljni, a svima ostaje još dva dana - da ne propustimo ono što smo možda sinoć. U jedinstvenom ambijentu „Kneževog arsenala“ večeras nastupaju Stereo MC's, ali i Marčelo i Filteri, Pips, Chips i Videoclips, Koja i Disciplina kičme i Dubioza kolektiv.

- Mesto održavanja festivala je sjajno i vrlo neobično. Volim kada dođem na festival gde sviraš na bini, a ne izgleda kao nešto što si već video. Sve te zgrade okolo od opeke i ogroman (fabrički) dimnjak su neverovatni! - rekao je o Kneževom arsenalu Endi Kerns (Therapy?).

No comments: