Friday, May 11, 2012

Kragujevčani "izvisili" za parlament


Iako je lista Ujedinjenih regiona Srbije imala ubedljivo najviše kandidata iz Kragujevca među prvih 100, po svemu sudeći, u poslaničkim klupama republičkog parlamenta neće sedeti niko od Kragujevčana, barem što se ove liste tiče.

Uslove da budu jedan od 16 poslanika URS-a, doduše, ispunjavaju Veroljub Stevanović koji je bio redni broj 2 na republičkoj listi, Saša Milenić (10),Slavica Saveljić (16), a možda čak iNebojša Zdravković (20), ali s obzirom da su sa najviše glasova ubedljivo prvi na lokalnim izborima pitanje je da li će da se odreknu i funkcija na lokalu.

Podsećanja radi, Agencija za borbu protiv korupcije prošle godine je proglasila duple funkcije sukobom interesa, te naterala one koji su ih obavljali da se sa jedne povuku. Stevanović i Zdravković su se tada nerado, ali bez dileme, odlučili za Kragujevac, a Milenić se sa njima "solidarisao".

Veliki uspeh koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke na republičkim izborima, sa druge strane, obezbeđuje mesto za tri poslanika iz Kragujevca. Lista „Pokrenimo Srbiju“ je osvojila 73 mandata, a iznad tog rednog broja su kandidati Mileta Poskurica, Milan Knežević i Biljana Ilić-Stošić.

Treći rezultat na parlamentarnim izborima postigla je koalicija SPS-PUPS-JS sa 45 mandata. Od Kragujevčana na njihovoj listi su Slavica Đukić-Dejanović (3) i Đorđe Kosanić (24).

Što se Demokratske stranke tiče, iako su osvojili 68 mandata, Kragujevčana u startu nije mnogo ni bilo na listi. Predsednik Gradskog odbora DS-a, Dušan Obradović, kao 41. po redu, jedini je demokrata koji ispunjava sve uslove da naredne četiri godine zastupa Kragujevac u Beogradu.

Preko cenzusa (20 mandata) su još i Demokratska stranka Srbije, na čijoj listi nema Kragujevčana ni u prvih 200, a koalicija „Preokret“, sa takođe 20 mandata, imaće samo jednog, Mirka Čikiriza (SPO).

Po novom pravilu formiranja poslaničkih lista, pored obeveze da svaki treći kandidat bude žena, ukinuta je i mogućnost tzv. postizborne trgovine mandatima. To znači da su stranke u obavezi da ih dodeljuju redom. Međutim, skoro na svim listama se nalaze i ljudi koji će najverovatnije da učestvuju u izvršnoj vlasti u gradovima iz kojih dolaze, pa su izvesna pomeranja i moguća i realna.

Kako će sve to na kraju da „izgleda“ ostaje da vidimo. Treba sačekati rezultate prvo predsedničkih izbora, a potom i koalicionih pregovora koji, kako se procenjuje, u velikoj meri zavise od rezultata duela Tadić – Nikolić.

No comments: