Thursday, February 9, 2012

Sreća ne ruži sećanje


Velika Fejsbuk akcija „U inat zimi, svi na sankanje“ pokrenuta je pre nekoliko dana u nameri da se mladi, uprkos hladnom vremenu, okupe na snegu i druže uz sportske aktivnosti.

Ideja je potekla od Udruženja građana „Kg polis“, a skup je zakazan za četvrtak (9. februar), tačno u podne, kod spomenika „Slomljeno krilo“, u narodu poznatijem kao „V3“.



- Ovo je prilika za sve mlade, koji su voljni da se dobro zabave, nasmeju i da kao nekada u danima detinjstva sednu na sanke, kliska, džak i spuste se niz padinu – kažu organizatori akcije.
























"Zaboravljanje istorije?“

Kako danas stvari stoje, učešće je, barem na Fejsbuk stranici, potvrdilo preko hiljadu ljudi, a više stotina se izjasnilo za opciju „možda“. Lokalne radio stanice, ponete atmosferom, poklanjaju u svojim emisijama i opremu za spuštanje niz padinu, a celu stvar pratiće i večernji program, „After sankanje“, u jednom od kragujevačkih kafića.

Velika akcija sankanja u Šumaricama, sudeći prema reakcijama Fejsbuk pratilaca, unela je mnogo pozitivne energije u postojeću „vanrednu situaciju“ u gradu, a brojni „komentatori“ redom izjavljuju „bravo“, „da jedva čekaju“ i slično.

Ipak, kako to obično biva, svaka ideja koja privuče pažnju javnosti ne može da ostane i bez suprotnih stavova.

Tako je i povodom ove, na adresu redakcije „Šumadijapresa“ pristiglo elektronsko pismo sugrađanina koji se potpisao sa Nikola Nikola i u kojem se kaže da ovako nešto treba sprečiti, zato što odabrana lokacija nije mesto za provod i slušanje muzike.

- Ovo je ozbiljna tema, koja pokazuje koliko mladi, ali i stariji ljudi, brzo zaboravljau istoriju, ne poštuju naše pretke, ali, pre svega, svetinju, kao sto su Šumarice – kaže on.

Buđenje iz zimskog sna

Tačno je da istorija postoji da se ne bi zaboravila, ali se ona ne čuva oplakivanjem spomenika, niti može da je naruži bilo čija radost i smeh. Šumarice  pripadaju svim građanima Kragujevca, a pored toga što su Spomen-park, one su i svojevrsna gradska oaza čistog vazduha, prirode, mira i tišine.

Zimske čarolije su upravo na takvim mestima najčarobnije i teško da imaju ikakve veze sa strašnim događajima iz Drugog svetskog rata, te ih je krajnje neprimereno i pominjati u ovakvim prilikama.

- Druženje i radost je ono što mladima istinski treba. Vreme je da zajedno uživamo i da uprkos, i u inat zimi, pokažemo da smo voljni da svaku prepreku savladamo kako bismo se družili, zabavili i proizveli osmeh na svakom licu  - poručuju iz „Kg polisa“, a građani će lako sami da prosude šta im je činiti.

Napomena: Objavljeno i na: sumadijapress.co.rs

I znate šta, građani su i odlučili. Više od hiljadu mladih došlo je danas na sankanje. Svi su puni utisaka, a Fejsbuk prepun prelepih slika. Bravo za akciju i učesnike u njoj. Evo nekih fotki devojke koja je bila najbrža sa 'kačenjem' i bila ljubazna da dozvoli preuzimanje :)

Photos by Aleksandra Đorđević
Uživajte!










2 comments:

Cyber Bosanka said...

Prelijepo :) Baš mi je drago da je akcija tako lijepo prošla...

Tata mi je sedamdesetih godina služio vojsku u Kragujevcu i na osnovu njegovih priča imam jako lijepo mišljenje o vašem gradu, mada nikad nisam bila.

LjupkaS said...

Vrata su ti otvorena, Hana, kad god poželiš. Samo je možda bolje da ipak sačekaš malo toplije dane :)