Wednesday, October 10, 2012

Homofobija i među Palminim žirafama


To što je sednica Skupštine grada Jagodine trajala svega pet minuta jer su odbornici imali „važnija posla“, nije ništa naspram sveprisutne Palmine opterećenosti tuđom seksualnom orijentacijom.

Naime, kako prenosi državna agencija „Tanjug“, jagodinski odbornici su svih šest tačaka dnevnog reda na redovnom zasedanju usvojili za ukupno pet minuta, pošto se žurilo na najavljeno „gala venčanje“ žirafe Jovanče i tek pristigle ženke Eme.


Veliki otac narodnih običaja i bogate srpske tradicije, Dragan Marković, poznatiji kao Palma, nesrećnim slučajem i predsednik Skupštine Jagodine, i ovu priliku morao je da iskoristi da podseti javnost na kom je stepenu razvoja njegova tolerancija, te je izjavio:

- Ovo možda nije trenutak da se priča o ženidbi životinja kada se borimo da svakom čoveku u Srbiji stvorimo uslove da bolje živi, ali mislim da je ovo važno za one koji misle drukčije i šaljem im poruku da u brak ulaze mužjak i ženka, a ne dva mužjaka – kazao je Marković.

Cenjeni auditorijum nije ostao uskraćen ni za objašnjenje kako to žirafe inače stupaju u seksualne odnose, te smo saznali da one „to rade“ ili stojeći ili ležeći, a da se prinova rađa nakon devet meseci.

Za koji stil će Jovanča i Ema da se odluče, ostaće verovatno tajna, pošto im je Palma strogo naredio „da mogu da rade šta hoće, ali u svoja četiri zida“.

Ukoliko „snajka“ bude išla za željama „svekra i familije“, uskoro bi zoo vrtom u Jagodini mogle da se šetaju i prinove, a Palma je, kako reče, ovim ispunio svoje obećanje da će Jovanči da nađe „ženu“.

Svima kojima bi možda moglo da padne svašta na pamet, na primer, da bi Jovanča mogao da ima nešto protiv nametnute izabranice Eme, bolje je da ćute. Homofobija, posebno u Srbiji, može da bude opasna stvar, pogotovu za one koji se usuđuju da „misle drugačije“, kako to Palma voli da objasni.

Na kraju, Palma objašnjava da je za sve ovo, u stvari, zaslužna neodržana beogradska „Parada“, pošto su najave o „ženidbi“ zapravo bile inspirisane „borbom za ljudska prava“.

- Obećanje sam dao jer je bilo najavljeno da će se u Beogradu nešto desiti, neke parade, izložbe, a pošto je poznato da sam ja human čovek i da se zalažem za ljudska prava, a siguran sam da ljudska prava nisu prekršena kod onih koji stalno pričaju kako im neko nešto zabranjuje, obećao sam ženidbu Jovanče i ispunio – „ponosno“ je istakao predsednik jagodinske Skupštine, koji je i jedan od poslanika republičkog parlamenta.

Svaki dalji komentar, više je nego suvišan, a Jovanči i Emi, svakako želimo sve najbolje.

No comments: