Monday, September 19, 2011

Prva pomoć u kolima - "Kutija" nije čarobna


Napisah ovaj tekst za Šumadija press, pa okačih na fejs, kako to povremeno činim. Ali, iako možda neki tako misle, ne činim to onda kad mislim da treba da se nečim hvalim, niti imam nameru da svoje prijatelje "davim" sopstvenim radom, nego, prosto, onda kad verujem da tamo piše nešto što je važno. Tako je uostalom i kad drugi pišu. Ali, pošto je moje, može da se sačuva i ovde :-)


Povod za temu je novi namet da u kolima morate imati paketić prve pomoći po standardima tim i tim, i u slučaju da nemate, ili ste omašili proizvođača, tj. onog koji pakuje te paketiće, može da vam se desi da platite kaznu.

Niko, međutim, neće da vas pita da li ste sposobni da upotrebite nešto iz nje kad zagusti i za to se ne plaća kazna. Ne znam kako vi, ali meni je to veliki paradoks.

Eto, sticajem okolnosti, ja umem te neke osnovne stvari, ali bih volela da se svi zapitamo da li treba bar većina, ako ne i svi, da budemo sposobni da makar zaustavim krvavljenje, očistimo ranu, imobilišemo?

Evo originalnog teksta, pa ko je dokon, nek čita :-)

Mala napomena. Pre nekoliko dana, tačnije 10. septembra obeležavao se Dan prve pomoći i tada sam imala priliku da upoznam  omladince koji su stvarno spašavali živote, odistinski, tek tako, slučajno se našli tu, znali i pomogli. Divim im se svakoga dana.




Da zamislimo realnu situaciju: Pošli ste u posetu rođacima na selu i već ste na priličnoj udaljenosti od urbane sredine. Najednom, naiđete na teži udes koji se dogodio neposredno pre vašeg dolaska. Svaki vapaj za pomoć bio bi potpuno uzaludan. U blizini nema kuća, niti ikoga ko bi mogao da vas čuje.

Ekipama hitne pomoći treba najmanje 20 minuta od vašeg poziva da stignu, a povređenom je život   ugrožen ukoliko se krvavljenje ne zaustavi što pre. Vi ste vozač i u kolima, naravno, imate svu opremu propisanu zakonom, a ona sadrži i kutiju za prvu pomoć.

Hitrim potezom je izvadite iz auta i tek onda shvatite da ne znate šta biste s tim.

Tu ima raznih zavoja, gaza, makazica, zihernadli i još koječega - gomila elemenata o kojima u knjigama piše da mogu da spasu život. Ali, kako?

Da li umete da pružite prvu pomoć?

Kragujevačkim ulicama svakodnevno projuri nekoliko desetina hiljada automobila, različite boje, različite starosti, ali u svakom od tih automobila je bar jedan čovek.

- Nisam sigurna da bih znala kako da upotrebim išta od onog što je u kutiji prve pomoći Najverovatnije ne bih - iskreno odgovara naša sugrađanka.

- Ja sigurno ne znam - dodaje njena prijateljica -  Jedino što bih mogla da uradim je da pokušam  telefonom da dobijem instrukcije od nadležnih iz hitne pomoći i onda eventualno pokušam.

Mladić od oko trideset godina kaže da bi možda nešto i znao.

- Prvi zavoj, gazu i slično, da, upotrebio bih pravilno, čini mi se. Ali, već kod imobilizacije polomljene ruke ili noge, ne. To bi morao neko drugi - kaže on.

O sadržaju same „kutije“ mnogi „nemaju pojma“. Kako kažu, čuli su da u njoj treba da ima 17 stvari, ali ne znaju tačno koje su to. Svi koje smo anketirali imaju dozvolu duže od nekoliko godina. Imali su obuku kako je propisano, ali ne i praktične časove iz prve pomoći i, kako tvrde, teško da bi mogli ikome realno da pomognu na licu mesta.

Obuka u radnim organizacijama

Iskustva iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu pokazuju istu sliku.

- Naša iskustva su veoma loša. Ljudi se veoma retko usuđuju da intervenišu i kod blažih povreda. U većini slučajeva, oni su ili od nekoga čuli da ne treba ništa da se dira, pa tako i postupaju, ili, oni koji nešto i urade, urade to loše, što je, takođe, opasno - kaže za Šumadijapress zamenik direktora dr Aleksandar Kličković.

Postoji, međutim, zainteresovanost građana da nauče osnove ove važne veštine, napominje on.

Prema zakonskim propisima deset procenata od ukupnog broja zaposlenih u svakom preduzeću mora da prođe kroz obuku prve pomoći i nju već neko vreme redovno sprovode iz Zavoda u saradnji sa Crvenim krstom. Rezultati su vidljivi, kažu.

- Većina na obuku dođe zato što mora, međutim, kada steknu osnovna znanja shvate da zaista mogu nekome da pomognu i onda su smeliji da te veštine i upotrebe, kaže Kličković.

Zakonske odredbe

Ko do danas nije imao, od danas će morati. Naime, 19. septembra je stupila na snagu odredba Ministarstva unutrašnjih poslova, koja obavezuje vozače da u svom vozilu imaju i odgovarajuću kutiju prve pomoći. Do kraja septembra, prema navodima policije, neće biti kažnjavanja, već samo upozoravanja, ali sa 1. oktobrom može da vam se dogodi da platite najmanje 5.000 dinara, ukoliko ne posedujute ovu „dragocenu“ kutiju.

Za različita vozila, različita je i kutija, ali će vas svaki prodavac s lakoćom uputiti na pravi komplet. Deluje prilično lako. Izdvojite manju ili veću sumu novca i zadovoljili ste zakon. No, postavlja se pitanje, znate li čemu to zapravo služi?


Na vas, koji ste pročitali ovo do kraja, takođe, sam ponosna. :-))

No comments: