Thursday, April 5, 2012

Ljudi, SPS nam je na čelu države

S obzirom da je predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, za danas najavio zvanično podnošenje ostavke na tu funkciju, po Ustavu RS, vršilac dužnosti do odabira novog mandatara je prvi čovek parlamenta. U ovom slučaju to je prva žena, predsednica Narodne skupštine, Slavica Đukić-Dejanović.

Slavica Đukić-Dejanović je, podsećanja radi, potpredsednica Socijalističke partije Srbije, odnosno stranke protiv koje se krvavo borilo na žestokim demonstracijama krajem prošlog veka.

Formiranjem prve srpske Vlade, koje je usledilo nakon svrgavanja tadašnjeg predsednika SPS-a, Slobodana Miloševića, očekivale su se velike, ali i demokratske promene. Međutim, 20 godina kasnije, iako samo privremeno, državom ponovo upravlja SPS.

Uz dužno poštovanje njenog lika i dela, i činjenicu da je i žena i Kragujevčanka prva u državi, ipak, valjalo bi osvežiti sećanja protiv čega i za šta se to borilo mračnih devedesetih, zašto se smrzavalo na ulicama, lupalo po šerpama i tome slično.

djordjebobic.com


Valjalo bi i zapitati se da li je jedno verbalno polu-izvinjenje iz usta nekadašnjeg portparola Slobodana Miloševića, a današnjeg ministra policije, Ivice Dačića, dovoljno da se zaboravi kroz šta je Srbija prošla zahvaljujući politici SPS-a, i da li je uopšte moguće zaboraviti da se tih godina i ratovalo.

Ja ne mogu, sve i da hoću, a neću!

No comments: