Friday, March 30, 2012

Predizborna demagogija Demokratske stranke

Za one koji se bave politikom, pa još dok traje velika kampanja, sigurno da je važno da se što više novinara pojavi na konferenciji. Ali, pošto je pomenuto utrkivanje zahtevno i naporno, oni ne dolaze baš na svaku, pa valja osmisliti način kako ih privući u što većem broju. Zato, je izgleda, dozvoljeno i koristiti se poluinformacijama ne bi li se neko navukao. I navukosmo se - danas, ali ne znam kada ću sledećeg puta poželeti da hodam ulicom njačući.
Demokrate, da znate, to nije lepo, a verujem ni korisno.


Da pojasnim:


Iako je u pozivu stajalo da je tema vanredne konferenciju za novinare GO DS-a “eksluzivni projekat koji se odnosi na promenu karaktera rada i funkcionisanja ADMINISTRACIJE u našem gradu”, osim usputnog pomena, o tome što nas je zanimalo, nije bilo ni reči.


Naime, sve što se čulo bili su detalji projekta “Besplatnih hladnjača” koji zapravo treba da unapredi poljoprivredni sistem.

Na pitanje novinara kako to utiče na rad administracije, za koju su i sami rekli da je preobimna, jedini odgovor bio je - kroz preraspodelu budžeta.

Lokalne demokrate smatraju da bi raspoređivanje gradskih para i ulaganje u hladnjače, na način koji ovaj projekat nudi, znatno ublažilo činjenicu da po kancelarijama Gradske uprave “jedni drugima sede na glavama”. Jedino je ostalo nejasno kako. (Ne verujem da će višak zaposlenih da skladiše u hladnjačama.) 

Predsednik Gradskog odbora, Dušan Obradović i član Izbornog štaba i kandidat za odbornika Nikola Spasić, su se tako svojski potrudili da iskoriste prisustvo velikog broja predstavnika medija kako bi do detalja pojasnili na koji način poljoprivredna gazdinstva iz ovog projekta treba da izvuku dobit i tako sami sebe kvalitetnije uposle.

U skoro 40 minuta iscprnog izlaganja (stranačke konferencije obično traju duplo kraće) čuli smo kako bi osnivanjem Javnog preduzeća “Besplatne hladnjače” u prvoj fazi projekta bilo bi izgrađeno 30 takvih objekata, što bi do kraja realizacije donelo oko 6.500 radnih mesta. Sredstva bi se, pored budžetskog dela, obezbedila donacijama iz predpristupnih, (IPA) fondova, a ne iz kredita, kako je to do sada bio slučaj.

Sa ovim projektom “od nacionalnog značaja” gradska uprava bi konačno postala servis građana, a ne njihov vlastodržac”, kako to, po Obradoviću, sada izgleda, a očekivana dobit u prvoj godini naplate donela bi miliona evra.

Kako i na koji način formiranje novog javnog preduzeća za oblast poljoprivrede utiče na smanjenje broja administrativnih radnika, i da li je to uopšte jedno s drugim u vezi, valjda nekako treba za zaključimo sami.

Značaj i veličina projekta koji demokrate planiraju da sprovedu “odmah po preuzimanju vlasti” ostaće tako u senci demagogije kojom su samo želeli da privuku medijsku pažnju. Plasiranjem poluinformacija, a biću slobodna da kažem i laži, obmanuli su nas bez pardona.

Ako tako rade s novinarima, koliko im onda znače glasači?

vlasništvo ilustracije: fotografije.com


Da ne bude zabune prenosim i originalan tekst poziva za KZN:


"Поштовани/а,


У петак, 30. марта 2012. године у просторијама ГрО Демократске странке у Крагујевцу, са почетком у 12 сати, биће одржана ванредна конференција за новинаре.


На овој конференцији ће ГрО Демокрастке странке представити медијима и грађанима Крагујевца ексклузивни пројекат који се односи на промену карактера рада и функционисања администрације у нашем граду, региону и самој републици. Реализација овог пројекта ће у потпнуости променити изглед и економски статус како Крагујевца, тако и целе Републике Србије.


На конференцији ће говорити..."

No comments: