Wednesday, April 25, 2012

Što bi rekla Mahlat - Baner za hvaljenje


Tim novinara Šumadijapress-a nominovan je za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U prvom krugu glasanja, žiri koji čine iskusni novinari istraživači Brankica Stanković, Milorad Ivanović, Zoran Radulović i Saša Leković, za godišnju nagradu izabrao je po tri nominovana rada u tri kategorije. Šumadijapress je nominovan u kategoriji Onlajn medija.

Na ovogodišnjem konkursu su predložena dva specijala Šumadijapress-a, o zapošljavanju u javnim preduzećima u Kragujevcu i o izgradnji zatvorenog bazena. U okviru ovih serijala je ukupno istraživano i objavljeno devet tekstova.

U istraživačkom timu su bili mladi novinari: Ljupka Simović, Jelena Vasković, Aleksandar Đorđević i Vladimir Radojević. Pored njih, tim su činili i urednik Ljiljana Palibrk, fotograf i snimatelj Saša Radovanović, a na tehničkoj obradi i dokumentaciji su radili Zoran Marinčević i Stevan Milovanović.

U pet tekstova na temu partijskog zapošljavanja, Šumadijapress je po prvi put na jednom mestu prikazao podatke o rastu zaposlenosti i otkrio mehanizme i posledice negativne selekcije pri zapošljavanju u kragujevačkim javnim preduzećima, ustanovama i gradskoj upravi
.
Drugi serijal od četiri teksta bavio se istraživanjem da li je došlo do zloupotrebe velikih diskrecionih ovlašćenja koje je Zakon o podsticanju građevinske industrije omogućio, odnosno koliko su bili transparentni postupci i procedure prilikom izgradnje zatvorenog bazena u Kragujevcu.

Pored Šumadijapress-a, za najbolje istraživačke tekstove u kategoriji za Onlajn medije, nominovani su i Bojana Barlovac iz BIRN-a (Beogradska istraživačka novinarska mreža), kao i Stevan Dojčinović i Bojana Jovanović iz CINS-a (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije iz Beograda)
.
U kategoriji za elektronske medije nominovani su: Dijana Subotički iz kikindske VK TV, Dejan Stojčić novinar Radija 021 iz Novog Sada i Miloš Teodorović iz beogradske redakcije Radija slobodna Evropa.
U kategoriji štampanih medija, među najboljim radovima su tekstovi Bobana Karovića i Snežane Čongradin, oboje iz lista Danas, i Nikole Lazića iz nedeljnika Vranjske.

Pobednički radovi će biti objavljeni prilikom dodele nagrada na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 3. maja u 19 časova.

Napomena: Tekst napisala naša urednica, Ljiljan Palibrk, za portal Šumadijapress.




No comments: