Friday, September 23, 2011

Provedimo vikend zajedno



Ovo je staro godinu i po dana.  Napisano je nekim sasvim drugim povodom, a do danas, na žalost, skoro ništa se nije promenilo...


novosti.rs
Ne, ne, ne, sad se setih, ipak jeste nešto - bio je Zverka u Kragujevcu :-)))



Elem, u februaru prošle godine, stvari su stajale ovako:

Pričah danas sa prijateljicom iz Vojvodine o tome kako je odgledala premijeru predstave lokalnog pozorišta i sa ushićenjem doživljaje podelila sa mnom. Predstava je krajnje ozbiljnog sadržaja, što je danas retkost. Sala je bila puna, prva repriza već za koji dan, traži se karta više – u pozorištu, zamislite.
Pomislih kako nisam privirila u naše pozorište još od završetka JoakimInterFesta.
Logičan sled dogadja je da bacim pogled na repertoar Knjaževsko-srpskog teatra, željna da odgledam dobru predstavu, koja se ne bazira na humoru iz narodno-popularnih serija državne televizije.. od kojih mi je muka, čisto da se zna..
Elem, ponuda glasi ovako: do kraja ovog meseca, u uobičajenom skraćenom izdanju, pošto nije prestupna godina, možete pogledati jedno veliko ništa.
Nudi se promocija nove knjige bivšeg pisca, koji je bio „uspešan“ političar, pa i to postao bivši, pa je sad valjda prirodno da se vrati prvoj ljubavi, ko veli ide mu to pisanje nekako, barem bolje nego , kako se ispostavilo - politika.
Predstava , medjutim - nema! Od 19. februara na repertoaru je deset dana odmora za glumce. Uskočiće ova promocija sasvim fino, da ne bude da se ništa ne dešava.
Razočarana ponudom, setih se da sam nekad volela da idem i u bioskop.. Pamtite možda one dane, kada smo čekali ispred ulaza nadajući se da će nas biti dovoljno da uopšte bude filmske projekcije. Deluju prilično svetlo u odnosu na ovo sada, kada Kragujevac nema niti jednu bioskopsku salu! Ljudi, šta nije u redu?
Za entuzijaste, u gradskoj dvorani Šumadija, organizuju se pop i rok koncerti , i sada možete da skakućete uz omiljene izvodjače, neće vam smetati sedišta kao nekad. Jedino može da predstavlja problem ako vam se pokvari ručna kočnica, pošto je ipak potrebno odredjeno mehaničko osiguranje ili posebna veština stajanja, da se skakuće pod kosinom.

Naš sugradjanin je to fino zabeležio fotoaparatom i opisao tekstom:
-Ovako nam izgleda bioskop:

foto: Saša R.
Svaki je dodatni komentar izlišan, rekla bih. Barem su moja, inače lajava usta, zatvorena.
Kao pandan svemu ovome, pojavljuje se vest o izgradnji novog spomen-obeležja na ulazu u grad, zamislite, molim vas, u obliku krsta! Veliki kružni tok, uz dobrodošlicu u grad biće oplemenjen krstačom. Kažu, biće to simbol grada Kragujevca.
Udružen sa prethodna dva koja nam je svevišnji gradonačelnik podario za uspomenu i večno sećanje, formiraće valjda Sveto Trojstvo, šta li?



foto: Tanja L.
Možda , ako se pozabavimo geometrijom, pronadjemo zaista neki smisao u obeležavanju pozicionih tačaka trougla drevnog grada krstačama raznih boja i veličina, podignemo hram odmah pored „lizalice“, pa postanemo moderna Atina, koja će turiste celoga sveta privlačiti svojim čudesima.
A kada navale sa svih strana, eto nama prilike da protrljamo ruke, zgrnemo koji dinar, možda bude i za sedišta u bioskopu, nikada se ne zna.
Kada kupimo nova sedišta, popravićemo grejanje u sali, kada popravimo grejanje, kupićemo prava za prikazivanje filmova koje još nismo gledali, kada se napuni velika bioskopska sala, zaradićemo možda dovoljno za renoviranje malog pionira medju bioskopima - dvorane Pionir... pa se nešto zbije i u srcu Srbije.


A možda kultura ovom gradu nije ni potrebna. Ko je još video vajde od kulture, nema tu `leba, prijatelji, držite se proverenih izvora zabave. Zagrlite daljinski, osvežite ga nekim kompletom alkalnih baterija i nema zime. Topla soba, vesele spodobe rialiti predstava, mobilni pri ruci, ako poželite da glasate i...
Uživancija!


Srećan rođendan, čika Joakime! (20.09.)

No comments: